Halaman

Isnin, 15 November 2010

BEZA WANITA DAN LELAKI


LELAKI

Lelaki bujang kena tanggung dosa sendiri apabila sudah Baligh.. Manakala Dosa gadis bujang ditanggung oleh bapanya. Lelaki berkahwin kena tanggung dosa sendiri, Dosa Isteri, Dosa anak perempuan & Dosa anak lelaki yang belum Baligh. BERATKAN ???

Hukum menjelaskan anak lelaki kena bertanggungjawab ke atas ibunya & sekiranya dia tidak menjalankan tanggungjawab maka dosa baginya terutama anak lelaki yang tua , manakala perempuan Tidak, Perempuan hanya perlu Taat kepada suaminya. Isteri berbuat Baik pahala dapat kepadanya, kalau buat tak baik dosanya ditanggung oleh suaminya. BERATKAN ??

Suami kena bagi nafkah pada isteri, ini wajib tapi isteri tidak. Walaupun begitu isteri boleh membantu. Haram bagi suami bertanya pendapatan isteri lebih2 lagi menggunakan pendapatan isteri tanpa izin. Banyak lagi lelaki lebih-lebih lagi yang bergelar Suami perlu tanggung. kalau nak dibayangkan beratnya dosa-dosa yang ditanggungnya sperti gunung dengan Semut.

Itu sebabnya mengikut kajian nyawa orang perempuan lebih panjang daripada lelaki. lelaki mati cepat kerana x larat dengan beratnya dosa-dosa yang ditanggungnya.. ( Ikut Kajian Laaa )


WANITA

Auratnya lebih susah dijaga berbanding lelaki. Perlu meminta kebenaran izin daripada suaminya apabila mahu keluar rumah tapi tidak sebaliknya..saksinya kurang berbanding lelaki. menerima pusaka kurang daripada lelaki..Perlu menghadapi kesusahan untuk mengandung dan melahirkan anak.

Wajib taat kepada suaminya tetapi suami tak perlu taat pada isterinya. talak terletak ditangan Suami dan bukan isterinya. Wanita kurang beribadah kerana masalah haidh dan nifas yang tak ada pada lelaki.

Pernahkah kita lihat sebaliknya ?? benda yang mahal harganya akan dijaga dan dibelai serta disimpan di tempat yang tersorok dan selamat. sudah pasti intan permata tidak akan dibiar bersepah-sepah bukan ? itulah bandingannya dengan seorang wanita.

wanita perlu taat kepada suaminya tetapi lelaki wajib taat kepada ibunya 3 kali lebih utama dari bapanya. Bukankah ibu adalah seorang wanita ?? Wanita meneriman pusaka kurang dari lelaki tetapi harta itu menjadi milik peribadinya & tidak perlu diserahkan kepada suaminya, manakala lelaki menerima pusaka perlu menggunakan hartanya untuk menyara isteri dan anak-anak.

Wanita perlu bersusah payah mengandung dan melahirkan anak, tetapi setiap saat didoakan oleh segala haiwan. Malaikat & seluruh makhluk Allah di muka bumi ini dan matinya jika melahirkan adalah syahid kecil. Manakala dosanya diampunkan Allah ( dosa kecil ).

Di akhirat kelak, seorang lelaki akan dipertanggungjawabkan terhadap 4 wanita ini :

 1. Isterinya.

 2. Ibunya

 3. Anak perempuan.

 4. Saudara perempuannya.

Manakala seorang wanita pula, Tanggungjawab terhadapnya ditanggung oleh 4 orang lelaki ini :-

 1. Suaminya

 2. Ayahnya

 3. Anak lelakinya

 4. Saudara lelakinya

Seorang perempuan boleh memasuki pintu syurga melalui mana-mana pintu syurga yang disukainya cukup dengan 4 syarat sahaja :-


 1. Sembahyang 5 waktu sehari Semalam

 2. Puasa Di Bulan Ramadhan

 3. Taat Suaminya

 4. Menjaga Kehormatanya.

Seorang Lelaki perlu pergi berjihad Fisabilillah tetapi wanita jika Taat akan suaminya serta menunaikan Tanggungjawab kepada Allah akan turut menerima pahala orang pergi berjihad Fisabilillah tanpa perlu mengangkat senjata.

MasyaAllah.... Sayangkan Allah pada wanita.

Seorang Wanita adalah pelengkapnya dan semamangnya istimewa disisi seorang lelaki, tetapi ingatlah wahai lelaki kamu sebenarnya adalah istemewa disisi Allah, maka dengan itu dia mengangkat kamu menjadi pemimpin maka dengan keistimewaan itu jagalah dan hargailah wanita dengan sebaik-baiknya supaya kelak masing2 lelaki & wanita dapat pulang menghadap Allah dalam keadaan istimewa DisisiNya InsyaAllah..

Salam Maal Hijrah.. Sama-samalah kita menjaga Hubungan Sesama manusia agar diberkati & Diredhai Oleh ILAHI.

" Dan Carilah pada Apa yang Dianugerahkan Allah Kepadamu untuk Kebahagian Di Akhirat. Dan Janganlah Kamu lupa Bahagianmu Di akhirat, Dan Berbuat Baik kepadamu Dan jangan pula kamu membuat Kerosakan.


- Al-Qasas, Ayat 77-


Tiada ulasan:

Catat Ulasan